#NotYourHabibti: Yasmeen kaart seksuele intimidatie in de Arabische wereld aan

Yasmeen Mjalli is een 21-jarige vrouw die de #MeToo beweging tot Palestina heeft gebracht. Dat deed ze door kleren te verkopen met de slogan ‘Not your Habibti’, dat ‘niet jouw schatje’ betekent in het Arabisch. Op die manier slaagde ze erin om de discussie rond gendergelijkheid en feminisme in Palestina en de Arabische wereld aan te wakkeren. Yasmeen startte ook een campagne waarin ze haar persoonlijke ervaringen met seksuele intimidatie deelde.

Naarmate haar actie groeide, ontving ze alsmaar meer reacties, deze waren helaas niet altijd positief. Haar ouders waren niet tevreden met haar initiatief en velen vonden de strijd onbelangrijk. Ze zijn ervan overtuigd dat de prioriteit moet liggen bij het verzet tegen de Israëlische bezetting van Palestina.

Ze werd niet geaccepteerd door haar ouders en dat had ze ook expliciet gezegd: To be able to have peace with themI have to check my feminism at the door, which is very difficult, because that’s really who I am”. Maar dat zorgde er niet voor dat ze haar strijd tegen seksisme opgaf.

IMG_8651

Wat Yasmeen Mjalli heeft gedaan gaat niet enkel om fashion of leuke kledij. Het is veel meer dan dat. Vaak worden vrouwen in Arabische landen ‘ge-victimblamed’. Dit betekent dat het slachtoffer alle schuld krijgt omdat die het zogezegd heeft uitgelokt. De manier waarop ze spreken, of zich kleden, is het enige waar mensen zich op focussen.

Een ander probleem is dat vrouwen vaak bang zijn om een klacht in te dienen tegen de dader, omdat ze vrezen dat een mannelijk familielid de dader zal aanvallen. Zo wordt er nooit tegen daders opgetreden en mogen ze ongestraft hun leven verder leiden. Het is niet eerlijk.

Genderrollen zijn nog steeds sterk aanwezig in (moslim)gemeenschappen. De man is de kostwinner. De vrouw is moeder en de verzorgster.  Wanneer vrouwen een andere weg kiezen, worden ze in sommige gevallen verstoten door hun familie en, in extreme gevallen, zelfs aangevallen door een familielid.

Daarom hebben we meer vrouwen als Yasmeen Mjalli nodig, die voor awareness, bewustwording, zorgen. We hebben mensen nodig die optreden tegen negatieve culturele praktijken en duidelijk maken aan de samenleving dat seksuele intimidatie nooit de schuld is van slachtoffers, ongeacht hoe ze zich kleden of gedragen. Het is de schuld van de daders en ze moeten daar op aangepakt worden.

 

Dit artikel werd geschreven door Tesniem Srouji. Tesniem is een 17-jarige boekenverslinder. In haar vrije tijd schrijft ze fictieve verhalen en drinkt ze graag heerlijke koffie’s. Tesniem zit in het 5de middelbaar en volgt Latijn-talen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s