Verkrachting gaat over fysieke en mentale grenzen heen

Donderdagavond. 9 mei 2018. Ik scrol zoals gewoonlijk nonchalant doorheen mijn feed. Ik volg te veel geestdodende pagina’s, en vind nooit de tijd (of de zin, liever) om ze te ontvolgen. Video’s over recepten en Hollywood nieuws grepen die avond mijn aandacht niet, Noura Hussein wel.

De negentienjarige Soedanese vrouw kreeg de doodstraf, nadat de rechtbank haar veroordeelde tot het met op voorbedachte rade vermoorden van haar man. In hun gedwongen huwelijk had hij haar al een eerste keer verkracht. Drie van zijn neven hielden haar klem. Een tweede keer zou haar te veel zijn. Hem doodsteken was haar enige toevlucht.

Het is tragisch dat zo een nieuws ons niet eens meer laat schrikken. Seksuele agressie, of dat nu verkrachting is of seksuele intimidatie, komt helaas nog te vaak voor. Seks wordt door sommigen nog teveel gezien als een verplichting waarbij wederzijdse toestemming onbelangrijk is. Het vervagen van de grenzen van ‘toestemming geven’, betekent dat handelingen die eigenlijk niet door de beugel kunnen, toch als normaal worden beschouwd. Laat het wel duidelijk zijn: er is wel degelijk een grens. En telkens komt het op hetzelfde neer. Een machtsstrijd tussen mannen en vrouwen. Een verkleining van het vrouwelijk wezen.

Noura Husseins verhaal is gedrenkt in een cultureel en religieus gegeven. Ze zat in een gedwongen huwelijk vanwege haar vader. De rechtbank die haar tot de doodstraf veroordeelde, is er één die islamitische wetten volgt. Ja, verkrachting is een cultureel fenomeen, maar ontspruit vanuit een universeel verhaal, waar mannen geloven dat vrouwen hen niets mogen ontzeggen en als hun onderdanen leven. De uiting ervan verschilt tussen culturen en over grenzen heen, maar wanneer we de lagen van het verhaal wegnemen, treffen we dezelfde boodschap.

Een duidelijker voorbeeld dan de #Metoo beweging bestaat er misschien niet. Een verborgen waarheid binnen de filmwereld werd ontbloot naar het groot publiek waarvan Harvey Weinstein het middelpunt was. Een merendeel van die elite wereld wist van het grootschalig schandaal en koos er toch voor om de ogen te sluiten. Wat men niet ziet, weet men niet. Het eigenbelang kan niet lijden door de mond te openen. Telkens is er een mannelijke reputatie die groot gehouden moet worden. Waarom zouden we haar moeten geloven zonder enig bewijs van de aanranding? Waarom zou één misstap resulteren in het bederven van zijn toekomst?

Waar een deel van de wereld bijna openlijk zijn visie op de waarde van een vrouw meedeelt, windt de Westerse wereld er duidelijk de doeken om. Maar begrijp me niet verkeerd. Beide uitdrukkingen zijn afschuwelijke manieren om vrouwen fysiek, dan wel mentaal, te overmeesteren, waar mannen als winnaar over de grens komen.

Ik vraag me af wanneer vrouwen over straat zullen kunnen lopen, zonder op een beangstigende manier te worden nageroepen of achtervolgd te worden door mannen. Waar de toestemming voor een afspraakje niet gelijk staat voor een avond in bed. Waar een huwelijk niet betekent dat de vrouw een bezit is en haar man kan doen en laten wat hij wil met haar. Wanneer hij wil. Hoe hij wil. En hoe vaak hij wil.

Hoe verschillend deze voorbeelden in omvang ook mogen blijken, de waarheid die in de kern van elk van die voorbeelden schuilt, kan niet meer verdoezeld worden. Onze ogen neerslaan kan niet meer. Er zijn ontelbaar veel vrouwen die deze ervaringen in stilte doorstaan, bang voor de woorden van anderen die hen vertellen dat ze het maar niet moesten uitlokken, dat ze het verdienden. De vinger wordt gewezen naar diegenen die slachtoffers zijn. Onderdrukking stilzwijgen, op welke manier dan ook, is een samenleving creëren waar onderdrukking leeft, ademt en blijft.

Zondagavond. 20 mei 2018. Ik vraag me af wanneer we de grens oversteken, het probleem in de ogen kijken en zeggen waar het op staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s