“Mijn onvruchtbaarheid definieert me niet”

Hey Maya,

“Hoe gaat het met je?” Een veelvoorkomende, alledaagse, niets-en alleszeggende vraag. En toch heeft het antwoord, in mijn geval, zich iets langer dan een jaar op zich laten wachten. Het spijt me dat je zo lang hebt moeten wachten, maar ik zal mijn best doen om mezelf zo goed mogelijk te uiten.

Zie je, als moslimzijnde, vrouw en iemand met een MONA-afkomst (Midden-Oosten/Noord-Afrka) in het Westen zijn Kafkaiaanse toestanden niet de uitzondering maar eerder de regel. Hoewel het pijnlijk genoeg vanzelfsprekend is dat een minderheid, op een minderheid op een minderheid te maken krijgt met heel wat uitdagingen in de wandelgangen des levens en mede de zwaarte bepaalt van een mogelijk antwoord op je vraag, laat ik dit even buiten beschouwing. I know what you think… ging dit maar in de realiteit ook zo. Treur niet, de mens heeft het zich eigen gemaakt om de medemens nog op andere manieren te “labelen”, afgezonderd van gender/geloof/afkomst, namelijk op basis van zijn/haar (on)natuurlijke (on)kunde. Je bent een zanger omdat je goed kan zingen, je bent een dief omdat je graag dingen steelt, je bent vergeetachtig omdat je vaak dingen vergeet… enfin, you get the point. Wel, laat me even alle ontvangen etiketten aan je omschrijven: ik ben volgens onze lieftallige samenleving een ‘onvruchtbaar’ en ‘gescheiden’ midden-twintiger. Blijkbaar is het al dan niet krijgen van kinderen en het hebben van een stukgelopen huwelijk iets dat iemand definieert. Blijkbaar belemmert dit mijn kans op een succesvol, gelukkig en vitaal leven.

Heel lang waande ik mij in deze fantasie: ik heb mijn kans op geluk verkeken omdat ik niet meer de keuze heb om kinderen te krijgen en omdat ik de fout heb gemaakt in het huwelijk te treden met een kwaadaardige man. Ik veronderstelde dat als ik niet kon hebben of zijn wat iedereen van mij verwacht, ik onmogelijk tevreden kan zijn met mezelf.

Vandaag, beste Maya, ben ik nog steeds niet tevreden. Ik ben niet tevreden met het feit dat iedereen wilt bepalen hoe ik mijn leven zou moeten leiden. Ik bepaal wie ik ben en ik streef naar wie ik wil zijn. Spoileralert, ik wil geen gescheiden, onvruchtbare jonge vrouw zijn en dat ben ik al helemaal niet. Ik ben iemand die al meerdere levenslessen heeft mogen meemaken op een redelijk jonge leeftijd. Het feit dat ik onvruchtbaar zou zijn, wilt alleen maar zeggen dat de kans groter is dat ik een prachtig kind op deze wereld die zoekende is naar iemand die hem/haar wil liefhebben, alle liefde van de wereld kan geven. Het feit dat ik een huwelijksverleden heb, zet me alleen maar aan om nooit voor minder te gaan dan hetgeen dat mij waardig is.

Al onze ervaringen in dit leven, ongeacht de beleving in se, mag en kan nooit een belemmering zijn in onze zoektocht naar geluk. En het ultieme geluk is nu eenmaal tevredenheid met wie je bent en wie je wilt zijn. Dus Maya, hoe het met me gaat? Ik ben aan het gaan, maar hoe ik dat doe… dat ben ik nog aan het uitzoeken. Hoe gaat het met jou?

Groetjes,

Anoniem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s